(recept
si oblíbilo 77 návštěvníků)
PIKANTNÍ DÝNOVÁ POMAZÁNKA
Potřebné ingredience
500g dýně hokkaido, 3 stroužky česneku, 1 malá chilli paprička, 150g husího sádla,může být i vepřového,protože husí se špatně shání, špetka mletého kmínu, sůl , 3 - 5 lžiček citronové štávy. V postupu napsaná i odlehčená verze bez husího sádla.
Postup přípravy
Dýni očistíme od semínek,oloupeme a pokrájíme na kostky. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme,chilli papričku podélně rozřízneme,vyškrábeme semena a najemno nasekáme. V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo,orestujeme na něm dýni,přihodíme chilli papričku a krátce společně opečeme. Snížíme teplotu,přidáme kmín a sůl a pod pokličkou podusíme doměkka. Pokud dýně pustí víc vody,sundáme pokličku a necháme ji trochu odpařit. Ještě horkou dýni rozmixujeme s prolisovaným česnekem,dochutíme solí,citronovou štávou a necháme zchladnout. Pomazánku rozdělíme do skleněných uzavíratelných sklenic a vychladíme. Podáváme namazanou na opečených krajíčcích chleba ozdobenou čerstvými bylinkami. Pomazánky je málo ,vždy dělám více. Letos jsem dělala ze dvou dýní o celkové váze 1 300g.přidala k tomu suroviny,aby poměr seděl. Dávám ale více chilli,protože to máme rádi. Skleniček jsem měla udělaných dohromady pět. Čtyři malé skleničky od přesnídávek a jednu větší sklenici. Předloni jsem dělala s husím sádlem,loni s vepřovým a letos jsem zkusila odlehčenější verzi. Nemám ráda moc mastné,tak odlehčená verze je vítěz. ODLEHČENĚJŠÍ VERZI PODUSTE NA TROŠE VODY A V ZÁVĚRU PŘIMÍCHEJTE 4 - 6 LŽIC OLIVOVÉHO OLEJE. Přeji všem dobrou chut! Jestli už tu tento recept je,tak se moc omlouvám,ale není v mých silách číst všechny recepty. Děkuji za pochopení.
příprava
orestovat a podusit
rozmixovat
dát do sklenic
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
ostorka
(upraveno)
2. 11. 2016, 9:58
dnes se chystám vyzkoušet ,nebot tu mám 10kg dýni ,zeptám se tedy ,musí se uchovávat v chladu ,nebo jak dlouho skleničky vydrží když se nesteriluje?děkuji
Paluna
(upraveno)
23. 8. 2016, 22:45
Paluna
(upraveno)
3. 9. 2016, 10:53
@Paluna
Právě nandáno do skleniček, prý je to zajímavá a moc dobrá chuť...moc děkuji za nový recept na zpracování dýně..
Nadys
(upraveno)
23. 8. 2016, 20:56
li.za.rd
(upraveno)
23. 8. 2016, 20:56
Jak dlouho prosím vydrží? A kdybych ji zavařila, pokazím něco...? Děkuji
IKZ
(upraveno)
30. 10. 2014, 13:47
Je tak vynikající, dle mne je pomazánka možná jíst i jako např. dip k masu , výborná a chvilková práce
lidunkavr
(upraveno)
18. 11. 2014, 20:00
@IKZ
Ivanko,myslím,že by to šlo i jako dip,to jsem nezkooušela,zatím dáváme jen na topinky prostě mnamka budu dělat další várku
Zrušený účet
(upraveno)
26. 10. 2014, 19:17
vyníkající záležitost
lidunkavr
(upraveno)
18. 11. 2014, 19:59
@
to opravdu je
kvítečko
(upraveno)
25. 10. 2014, 9:05
lidunkavr
(upraveno)
18. 11. 2014, 19:58
@kvítečko
aknalb6677
(upraveno)
21. 10. 2014, 18:25
lidunkavr
(upraveno)
22. 10. 2014, 22:56
@aknalb6677
Veruse79
(upraveno)
19. 10. 2014, 20:05
Je bajecna, prave jsem ji dopekla v troube s olivovym olejem....... a jedli jsem ještě horke . Urcite mohu doporucit a zarazuji mezi oblibene!!!! Dekuji za recept.
lidunkavr
(upraveno)
20. 10. 2014, 8:30
@Veruse79
Včera jsme ji taky zrovna jedli jsem ráda,že vám taky chutná děkuji
zonoro
(upraveno)
16. 10. 2014, 7:06
To vypadá luxusně! Hokaido nám moc nejede, ale protože jsme si je sami vypěstovali, tak bych z nich ráda něco měla :D Pomazánka je dobrý nápad.
lidunkavr
(upraveno)
16. 10. 2014, 18:51
@zonoro
zkuste a uvidíte,já přidávám více česneku i chilli,tak zkuste taky,když vám dýně nechutnají já ji mám moc ráda,at jsou to hranolky,polévka,zapečená dýně,pomazánka,vše mnam
Silvie.G
(upraveno)
15. 10. 2014, 15:49
To vypadá dobře Nezkoušela jste z klasické dýně? Mám jí hodně a že bych to pak zavařila.. Děkuji
lidunkavr
(upraveno)
16. 10. 2014, 18:49
@Silvie.G
jejda,myslím,že jsem ji z obyčejné nedělala,ale myslím,že to půjde. Spíš mi přijde ,že obyčejná dýně má jen trošku sladší chut,ale jinak to je skoro vše stejné,kupuji i máslovou dýni,chutnají mi všechny,ale je mi jedno jaká je,neřeším to,jsem ráda za každou určitě to zkuste
NAMIKY
(upraveno)
14. 10. 2014, 10:05
DĚKUJI ZA INSPIRACI JE TO LÁKAVÉ JDU NA TO DOUFÁM ŽE SE POVEDE A BUDE CHUTNAT
lidunkavr
(upraveno)
14. 10. 2014, 18:54
@NAMIKY
já myslím,že chutnat bude
Ivuliberuli
(upraveno)
14. 10. 2014, 9:12
Výborná
lidunkavr
(upraveno)
14. 10. 2014, 18:54
@Ivuliberuli
děkuji
PetraRol
(upraveno)
12. 10. 2014, 20:48
No tak tenhle recept určitě vyzkouším. Jednu dýni mám právě doma.
lidunkavr
(upraveno)
13. 10. 2014, 16:49
@PetraRol
stojí opravdu za to
gabb
(upraveno)
12. 10. 2014, 20:48
lidunkavr
(upraveno)
13. 10. 2014, 16:49
@gabb
Baika
(upraveno)
12. 10. 2014, 13:46
Liduško,tak už mám pomazánku hotovou a je opravdu výborná. Děkuji za recept.
lidunkavr
(upraveno)
12. 10. 2014, 15:19
@Baika
Barunko,tak to jsem ráda,že chutná nám taky a moooc
AndrejV
(upraveno)
10. 10. 2014, 22:40
úžasné a jak to máte nazdobené
lidunkavr
(upraveno)
12. 10. 2014, 15:19
@AndrejV
Andrejko,děkuji
jajulik
(upraveno)
7. 10. 2014, 14:21
lidunkavr
(upraveno)
12. 10. 2014, 15:19
@jajulik
iffkar
(upraveno)
7. 10. 2014, 8:17
tak to určo vyzkouším. viděla jsem nafoceno v jiném oddílku, jsem ráda, že je to tu s receptem. díky
lidunkavr
(upraveno)
12. 10. 2014, 15:19
@iffkar
není zač a za vyzkoušení stojí,já ji dělám každý rok
Utulny.byt
(upraveno)
6. 10. 2014, 20:22
Liduška cez víkend idem nato
lidunkavr
(upraveno)
12. 10. 2014, 15:20
@Utulny.byt
Janičko,už máš hotovo